متخصص سرطان سینه در تهران | دکتر مسعود جمالی

متخصص سرطان سینه در تهران | دکتر مسعود جمالی
0 ۵۰۷

متخصص سرطان سینه در تهران

متخصص سرطان سینه در تهران – سرطان سینه زمانی اتفاق می‌افتد که سلول‌های پستان جهش می‌یابند و به سرعت رشد و تکثیر پیدا می‌کنند.

هر ساله بیش از 275000 سرطان سینه در ایالات متحده تشخیص داده می شود. خوشبختانه، درمان های جدید میزان زنده‌مانی پنج ساله این بیماری را به 90 درصد رسانده است.

درباره سرطان سینه

همه افراد، صرف نظر از جنسیت بیولوژیکی، حداقل مقدار کمی بافت پستان دارند. پستان روی سینه (عضلات قفسه سینه) قرار می گیرد. پستان از مقادیر زیادی بافت چربی و مقداری بافت همبند تشکیل شده است که به سینه شکل می دهد. پستان‌ها همچنین حاوی گره‌های لمفاوی (ساختارهای های کوچک و لوبیایی شکل) هستند که به انتقال سلول‌های ایمنی و حذف مواد زائد از بافت کمک می کنند. در زنان، پستان دارای غدد تخصصی است که می‌توانند شیر تولید کنند. این غدد لوبول نامیده می‌شوند و توسط یک سری کانال‌های کوچک به نام مجرا به نوک پستان متصل می‌شوند.

سرطان پستان زمانی اتفاق می‌افتد که سلول‌های بافت پستان به طور غیرقابل کنترل رشد و تکثیر پیدا می‌کنند. این بیماری عمدتا زنان را مبتلا می کند اما می‌تواند مردان را نیز درگیر کند. برای تعیین نوع سرطان پستان، پیش‌آگهی و گزینه‌های درمان چندین عامل تعیین کننده وجود دارد. این عوامل عبارتند از:

  • ناحیه‌ای که سرطان شروع می شود
  • تهاجمی یا غیر تهاجمی بودن آن
  • وضعیت گیرنده مولکولی سلول های سرطانی

علائم سرطان سینه

علائم سرطان سینه از فردی به فرد دیگر متفاوت است و هیچ تعریف دقیقی از احساس توده یا برآمدگی وجود ندارد. بهترین کاری که می توانید انجام دهید این است که با سینه‌های خود آشنا باشید تا بدانید که وضعیت عادی و ظاهر نرمال آن‌ها چگونه است. در صورت مشاهده هرگونه تغییر، به پزشک خود اطلاع دهید. با وجود آن که خودآزمایی و مراقبت فردی بسیار مفید است، اما بسیاری از موارد سرطان‌ سینه از طریق ماموگرافی‌های غربالگری منظم قبل از بروز هر گونه علائمی شناسایی می‌شود.

علائم سرطان سینه ممکن است شامل موارد زیر باشد:

  • توده یا برآمدگی در سینه
  • توده یا برآمدگی در زیر بغل
  • تغییرات پوست سینه، از جمله قرمزی پوست و ضخیم شدن پوست سینه.
  • فرورفتگی در سینه
  • ترشح از نوک پستان
  • پوسته پوسته شدن نوک پستان که گاهی تا هاله‌ی نوک سینه گسترش می یابد
  • تغییرات نوک پستان، از جمله چرخش نوک سینه به داخل، کشیدن به یک طرف یا تغییر جهت
  • زخم روی سینه یا نوک سینه، که گاهی تا ناحیه آرئول (اطراف نوک پستان) گسترش می یابد
  • متورم شدن پستان

این علائم همیشه به معنای ابتلا به سرطان سینه نیست. با این حال، مهم است که علائم را با پزشک خود در میان بگذارید، زیرا ممکن است علائم دیگری نیز وجود داشته‌باشد.

سرطان سینه از کجا منشا می‌گیرد؟

سرطان سینه می‌تواند از بافت‌های مختلفی در سینه منشا بگیرد. اما با این وجود اکثر سرطان‌ها شامل کارسینوم مجاری که از مجاری شیر منشا می‌گیرد و نیز کارسینوم لوبولار (که از لوبول‌ها شروع می شود) هستند.

سایر انواع سرطان سینه

غیر تهاجمی در مقابل تهاجمی

سرطان های مجرای شیری و لوبولار را می توان بسته به اینکه آیا به بافت اطراف گسترش یافته است یا خیر به سرطان پستان تهاجمی و غیر تهاجمی تقسیم کرد،. کارسینوم مجرای غیر تهاجمی (که به آن کارسینوم مجرای موضعی یا DCIS نیز گفته می شود) مرحله اولیه سرطان است که فراتر از مجاری گسترش نیافته است. این نوع از سرطان معمولاً در معاینه معمول پستان و یا ماموگرافی تشخیص داده می شود. اگر کارسینوم مجرا به بافت اطراف گسترش یابد، مهاجم در نظر گرفته می شود. کارسینوم مجرای مهاجم شایع ترین نوع سرطان تشخیص داده شده است.

کارسینوم لوبولار غیر تهاجمی (که به عنوان کارسینوم لوبولار موضعی نیز شناخته می شود) کمتر شایع است و در واقع به عنوان سرطان طبقه بندی نمی شود. با این حال، داشتن کارسینوم لوبولار موضعی ممکن است ریسک ابتلای فرد به سرطان پستان در آینده را افزایش دهد. اگر کارسینوم لوبولار به سایر بافت‌ها یا گره‌های لمفاوی سینه گسترش یافته باشد، تهاجمی در نظر گرفته می‌شود. کارسینوم لوبولار مهاجم نسبت به کارسینوم مجرای مهاجم کمتر شایع است.

گیرنده مولکولی سلول های سرطانی

گیرنده‌ها مولکول‌هایی اند که سلول های سرطانی آن‌ها را بر روی سطح خود تولید می‌کنند. این گیرنده‌ها می‌توانند به پروتئین‌ها و هورمون‌های خاص در بدن متصل شوند. به این فرایند شناسایی گفته می‌شود.

محققان گیرنده های خاصی را شناسایی کرده‌اند که با شناسایی یک مولکول خاص، باعث رشد و گسترش سرطان سینه می شود. با قطع این شناسایی به وسیله‌ی داروهای سرطان، می توان رشد بیماری را کند یا متوقف کرد.

در حال حاضر، سه زیرگروه اصلی گیرنده نقش مهمی در پیش‌آگهی و درمان بیمار دارند. با ادامه تحقیقات در مورد سرطان سینه، ممکن است زیرگروه های بیشتری با درمان های مختلف ظاهر شوند. سه زیرگروه اصلی در ادامه معرفی می‌شوند..متخصص سرطان سینه در تهران

زیرگروه های گیرنده مولکولی

سرطان سینه HER2 مثبت

HER2 مثبت دومین نوع شایع سرطان سینه است. HER2 پروتئینی است که باعث رشد و تکثیر سلولی می‌شود. این پروتئین در سطح تمام سلول های سینه یافت می شود. سرطان سینه زمانی HER2 مثبت است که سطح این پروتئین بسیار بالاتر از حد معمول باشد.

حدود نیمی از سرطان های HER2 مثبت ، از نظر گیرنده هورمونی ER نیز مثبت هستند این بیماران درمان هایی دریافت می کنند که هر دو گیرنده مولکولی را هدف قرار می دهد. این بیماران به عنوان HER2 مثبت طبقه بندی می‌شوند زیرا پزشکان معتقدند عامل اصلی بیماری HER2 است.

در گذشته احتمال عود مجدد بیماری در بیماران HER2 مثبت بالا بود. پیشرفت‌های درمانی اخیر، به‌ویژه با درمان‌های هدفمند، این بیماری را در مراحل اولیه آن قابل درمان‌تر کرده است. روش‌های جدید درمانی ، مدت زنده‌مانی را نیز برای بیمارانی که سرطان آنها متاستاز داده یا به خارج از پستان و گره‌های لمفاوی مجاور گسترش یافته است، افزایش داده‌است.

سرطان پستان گیرنده هورمونی مثبت / ER مثبت

سرطان پستان گیرنده هورمونی مثبت شایع ترین نوع سرطان سینه است. این بیماری گیرنده‌هایی دارد که به یکی از دو هورمون طبیعی یعنی استروژن و پروژسترون متصل می شوند. این هورمون ها با اتصال به این گیرنده‌ها باعث رشد تومور می‌شوند.

درمان غدد درون ریز (که تحت عنوان هورمون درمانی نیز شناخته می‌شود) این گیرنده را شناسایی می‌کند و در نتیجه رشد سرطان را متوقف یا کند می‌کند. این درمان‌ها می‌توانند تولید استروژن و پروژسترون را در بدن محدود کنند یا گیرنده‌ها را از شناسایی هورمون‌ها بازدارند.

به لطف هورمون درمانی و تمایل ذاتی سرطان به گسترش نسبتاً آهسته، سرطان پستان گیرنده هورمونی مثبت به عنوان قابل درمان ترین شکل از سه زیرگروه اصلی در نظر گرفته می شود.

سرطان سینه سه گانه منفی

سرطان سینه سه گانه منفی (سرطان پستان پایه) اکثر سرطان پستان‌هایی که هیچ یک از گیرنده‌های مولکولی ذکر شده در بالا را ندارند در این دسته جای می‌گیرند. این نوع سرطان سینه ممکن است به شکل‌های بسیار مختلفی بروز کند.

از آنجایی که هیچ گیرنده‌ای در این سرطان‌ها وجود ندارد که تأثیر عمده‌ای بر بیماری داشته باشد، سرطان سینه سه‌گانه منفی سخت‌ترین نوع برای درمان است. ضمن اینکه از انواع دیگر تهاجمی‌تر است، بنابراین پیش آگهی برای این زیرگروه اغلب بدتر از سایرین است.

انواع دیگر سرطان سینه

کارسینوم مجرای موضعی

کارسینوم مجرای موضعی (DCIS) وضعیتی است که در آن سلول‌های سرطانی در مجاری شیر تشکیل شده‌اند اما به بافت مجاور گسترش پیدا نکرده‌اند. DCIS رایج‌ترین نوع سرطان سینه مجاری است. گاهی اوقات به عنوان مرحله صفر سرطان سینه نیز شناخته می‌شود.

در برخی از بیماران، DCIS پیشرفت کرده و به بافت مجاور حمله می کند. برخی دیگر ممکن است سال‌ها DCIS داشته باشند بدون اینکه به خارج از مجاری حرکت کند. برای تمایز بین این دو هیچ راهی وجود ندارد.

DCIS را می توان با جراحی، پرتودرمانی یا شیمی درمانی مداوا کرد.

سرطان سینه التهابی

سرطان سینه التهابی 2 تا 4 درصد از کل تشخیص‌های سرطان سینه در ایالات متحده را تشکیل می‌دهد. این نوع از سرطان، معمولاً با کارسینوم سلول مجرای مهاجم همراه است. این بیماری تهاجمی است و حدود 10 درصد از کل مرگ و میرهای ناشی از سرطان سینه در ایالات متحده را تشکیل می‌دهد. در این بیماری، سلول‌های سرطانی، عروق لمفاوی پوست و بافت نرم را مسدود می‌کنند. میزان شیوع سرطان سینه التهابی بیشتر از سرطان سینه غیر التهابی سه گانه منفی و HER2 مثبت است.

سرطان سینه در مردان

هر ساله حدود 2500 مرد در ایالات متحده به سرطان سینه مبتلا می شوند. همچون سرطان سینه زنان، اکثر موارد در سه زیرگروه گیرنده (HER2 مثبت، گیرنده هورمونی مثبت و سه گانه منفی) قرار می‌گیرند.

سرطان سینه متاپلاستیک

سرطان سینه متاپلاستیک نادر است و کمتر از 1 درصد از کل سرطان های سینه را تشکیل می‌دهد. سرطان سینه متاپلاستیک از سلول‌های مجرا شروع می‌شود. در این بیماری سلول های مجرای طبیعی به سلول هایی شبیه بافت نرم یا همبند تبدیل می شوند. اکثر بیماران یک توده مشخص در سینه دارند که به سرعت رشد می‌کند. این بیماری تهاجمی است و معمولاً یک نوع گیرنده سه گانه منفی دارد. درمان موفقیت آمیز آن دشوار است.

سرطان سینه متاستاتیک

سرطان سینه پیشرفته (که سرطان سینه متاستاتیک و سرطان سینه مرحله IV نیز نامیده می شود) نوع مشخصی از سرطان نیست. بلکه، هر سرطان سینه ای که فراتر از محدوده سینه و گره‌های لمفاوی مجاور به سایر قسمت‌های بدن مانند استخوان ها، مغز، کبد یا ریه ها گسترش یافته باشد در این دسته جای می‌گیرد. اگرچه ممکن است این بیماری در سایر اندام ها نیز دیده شود، اما همچنان به عنوان سرطان سینه در نظر گرفته شده و درمان می‌شود.

موارد سرطان پستان پیشرفته معمولا قابل درمان نیستند. بلکه مانند یک بیماری مزمن درمان می شوند. هدف از مراقبت، افزایش طول عمر و حفظ کیفیت زندگی بیمار است. خوشبختانه بسیاری از بیماران مبتلا به سرطان سینه با روش‌های درمانی نوظهور می توانند برای سال‌ها به خوبی زندگی کنند. متخصص سرطان سینه در تهران
منبع مقاله

 

 

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

× ثبت نوبت آنلاین و مشاوره