دکتر سرطان سینه کیست و چگونه توسط متخصص سرطان سینه درمان می شود؟

دکتر سرطان سینه کیست و چگونه توسط متخصص سرطان سینه درمان می شود؟
0 ۵۳۷

در مورد دکتر سرطان سینه سرطان سینه چه می‌دانیم؟

دکتر سرطان سینه – سرطان سینه متداول‌ترین سرطان تهاجمی در افراد مونث است. همچنین مهم‌ترین دلیل مرگ ناشی از سرطان در جنس مونث، سرطان سینه است.

انجمن سرطان امریکا گزارش می‌دهد که:

  • تا کنون بیش از 3.8 میلیون نفر در ایالات متحده از سرطان سینه جان سالم به در برده‌اند.
  • احتمال مرگ ناشی از سرطان سینه حدود 1 در 38 (2.6%) است.

سرطان سینه به ندرت ممکن است در مردان نیز اتفاق بیفتد. این مقاله به سرطان سینه در زنان می‌پردازد.

علائم

اولین علامت سرطان سینه معمولاً ظهور ناحیه ای از بافت ضخیم در سینه یا توده‌ای در سینه یا زیر بغل است.

سایر علائم عبارتند از:

  • درد زیر بغل یا سینه (بدون ارتباط به عادت ماهانه)
  • ایجاد خطوط حفره مانند (شبیه به پوست پرتقال)، یا تغییرات رنگی مانند قرمزی در پوست سینه
  • بثورات جلدی در اطراف یا روی نوک پستان
  • ترشح از نوک پستان (که ممکن است خون‌آلود باشد)
  • فرورفتگی یا وارونگی نوک پستان
  • تغییر در اندازه یا فرم سینه
  • پوسته پوسته شدن سینه یا نوک سینه

بیشتر توده های سینه سرطانی نیستند. با این حال، به محض آن که فرد متوجه توده‌ای در  سینه خود شود باید موضوع را به پزشک اطلاع دهد.

 

آیا سرطان سینه دردناک است؟

معمولا یکی از اولین نشانه های سرطان سینه شکل‌گیری یک توده در سینه است. در بسیاری موارد، این توده‌ها بدون درد هستند. ممکن است فرد دردی را در نوک سینه یا سایر نواحی سینه تجربه کند که به اشتباه تصور می‌شود مرتبط با چرخه قاعدگی است.

درد ناشی از سرطان سینه معمولاً تدریجی است. هرگاه فرد دردی را در ناحیه سینه تجربه کند، به خصوص اگر شدید یا مداوم باشد، باید به پزشک اطلاع دهد.دکتر سرطان سینه

دلایل بروز سرطان سینه

بافت سینه‌های زنان پس از بلوغ، شامل چربی، بافت همبند و هزاران لوبول است. این لوبول‌ها غدد ریزی هستند که می‌توانند شیر تولید کنند. مجاری کوچکی به نام مجاری شیر وجود دارند که شیر را از لوبول‌ها به سمت نوک پستان می‌برند.

سرطان سینه در نتیجه جهش های ژنتیکی یا آسیب دیدن DNA ایجاد می شود. این جهش‌ها ممکن است بر اثر قرار گرفتن در معرض هورمون‌هایی همچون استروژن، نقص‌های ژنتیکی مادرزادی، یا برخی ژن‌های مرتبط با سرطان، مانند ژن های BRCA1 و BRCA2 اتفاق بیفتد.

در فرد سالم، سیستم ایمنی بدن به هر گونه DNA آسیب دیده یا سلول دارای رشد غیر طبیعی حمله می‌کند. در افراد مبتلا به سرطان، سیستم ایمنی این توانایی را از دست می‌دهد. در نتیجه سلول‌های بافت سینه شروع به تکثیر غیرقابل کنترل می‌کنند. این رشد بیش از حد سلول، توموری را تشکیل می دهد که سلول های اطراف را از مواد مغذی و انرژی محروم می‌کند.

سرطان سینه معمولاً از مجاری شیر یا ‌لوبول‌های مولد شیر شروع می شود و به سایر قسمت‌های بدن سرایت می‌کند.

مراحل سرطان سینه

پزشک با توجه به اندازه تومور و اینکه آیا به گره‌های لمفاوی یا سایر قسمت‌های بدن گسترش یافته است یا خیر، مرحله سرطان را تعیین می‌کند.

برای تقسیم‌بندی مراحل مختلف، روش‌های مختلفی وجود دارد. در اینجا یکی از روش‌های رایج را شرح می‌دهیم.

  • مرحله 0: به آن کارسینوم مجرای موضعی نیز می‌گویند. سلول‌های سرطانی فقط در داخل مجاری هستند و به بافت‌های اطراف گسترش نیافته اند.
  • مرحله 1: در این مرحله، اندازه تومور تا 2 سانتی متر می‌رسد. هیچ یک از گره‌های لمفاوی را تحت تأثیر قرار نداده است یا اینکه گروه‌های کوچکی از سلول های سرطانی در گره‌های لمفاوی وجود دارد.
  • مرحله 2: سایز تومور زیر 2 سانتی متر است و شروع به گسترش به گره‌های لمفاوی مجاور کرده است، یا این که عرض آن 2 تا 5 سانتی متر است ولی به گره‌های لمفاوی گسترش نیافته است.
  • مرحله 3: سایز تومور تا 5 سانتی متر است و به چندین گره‌ لمفاوی گسترش یافته است یا اینکه تومور بزرگتر از 5 سانتی متر است و به تعداد کمی از گره‌های لمفاوی گسترش یافته‌است.
  • مرحله 4: سرطان به اندام های دور، مانند استخوان ها، کبد، مغز یا ریه ها گسترش یافته است.

عوامل مستعدکننده

سن. خطر ابتلا به سرطان سینه با افزایش سن افزایش می‌یابد. در 20 سالگی، احتمال ابتلا به سرطان سینه در دهه آینده 0.06٪ است. در سن 70 سالگی این رقم به 3.84 درصد می‌رسد.

ژنتیک. فردی که دارای جهش های خاصی در ژن های BRCA1 و BRCA2 است، شانس بیشتری برای ابتلا به سرطان سینه و سرطان تخمدان دارد.

اگر یکی از بستگان نزدیک سابقه ابتلا به سرطان سینه داشته باشد ، احتمال ابتلای فرد به سرطان سینه افزایش می‌یابد.

توصیه می‌شود افراد در صورت داشتن سابقه خانوادگی سرطان سینه، تخمدان، لوله فالوپ یا صفاق، آزمایش ژنتیک انجام دهند.

سابقه سرطان سینه یا توده‌های سینه

احتمال ابتلای مجدد به سرطان سینه در فردی که مبتلا به سرطان سینه بوده است نسبت به فردی که سابقه این بیماری را ندارد بیشتر است.

داشتن برخی از انواع توده های غیرسرطانی سینه، خطر ابتلا به سرطان را در آینده افزایش می دهد. این نوع توده‌ها عبارتند از هیپرپلازی آتیپیک مجرای پستان یا کارسینوم لوبولار موضعی.

متراکم بودن بافت سینه

بافت متراکم سینه با افزایش احتمال ابتلا مرتبط است.

قرار گرفتن در معرض استروژن و شیردهی

به نظر می رسد قرار گرفتن طولانی مدت در معرض استروژن خطر ابتلا به سرطان سینه را افزایش می دهد.

این مواجهه می تواند ناشی شروع قاعدگی در سنین پایین و یا یائسگی دیررس باشد.

به نظر می رسد شیردهی، به ویژه برای بیش از یک سال، خطر ابتلا به سرطان سینه را کاهش می‌دهد. این کاهش، احتمالا به دلیل کاهش استروژن به دنبال بارداری و شیردهی باشد.دکتر سرطان سینه

وزن بدن. چاقی پس از یائسگی ممکن است احتمال ابتلا به سرطان سینه را تشدید کند که احتمالاً به دلیل افزایش سطح استروژن در افراد چاق است.

مصرف الکل. به نظر می رسد نوشیدن مداوم مقادیر زیاد الکل در ایجاد سرطان سینه نقش دارد. مطالعات به وضوح  نشان داده است زنانی که الکل مصرف می‌کنند در مقایسه با زنانی که الکل مصرف نمی‌کنند بیشتر در معرض خطر ابتلا به سرطان سینه هستند. و کسانی که مقادیر متوسط ​​تا زیاد می‌نوشند در مقایسه با زنانی که کمتر الکل می‌نوشند در معرض خطر بیشتری هستند.

قرارگیری در معرض تشعشع. انجام پرتودرمانی برای درمان انواع دیگر سرطان‌، میتواند خطر ابتلا به سرطان سینه را در مراحل بعدی زندگی افزایش دهد.

درمان های هورمونی. مطالعات نشان داده‌اند که داروهای ضد بارداری خوراکی ممکن است خطر ابتلا به سرطان سینه را اندکی افزایش دهند. همچنین مطالعات نشان داده اند که درمان‌های جایگزین هورمونی، به ویژه درمان استروژن-پروژسترون، با افزایش خطر ابتلا به سرطان سینه مرتبط است.

نژاد. مرگ و میر ناشی از سرطان سینه در میان زنان سیاه پوست حدود 40 درصد بیشتر از زنان سفیدپوست است.

 

انواع سرطان سینه

انواع مختلفی از سرطان سینه وجود دارد. شایع ترین نوع، کارسینوم مجرا است که از مجرای شیر شروع می شود. نوع دیگر کارسینوم لوبولار است که در یکی از لوبول‌های تولیدکننده شیر شروع می‌شود.

سرطان سینه “تهاجمی” عبارت از گسترش سلول های سرطانی به بافت‌های مجاور است. در این صورت احتمال گسترش سرطان به سایر قسمت‌های بدن افزایش می‌یابد.

سرطان سینه “غیر تهاجمی” در محل شکل‌گیری خود باقی می ماند. این سلول‌ها نیز ممکن است در نهایت مهاجم شوند.

پیشگیری

هیچ راهی برای پیشگیری از سرطان سینه وجود ندارد. با این حال، افراد می توانند اقداماتی را برای کاهش قابل توجه خطر انجام دهند.

  • محدود کردن مصرف الکل (برای افرادی که الکل مصرف می‌کنند)
  • داشتن یک رژیم غذایی سالم حاوی مقادیر زیادی میوه و سبزیجات تازه
  • ورزش کافی
  • حفظ تناسب اندام

اگر فرد قصد دارد بعد از یائسگی از درمان جایگزینی هورمون استفاده کند، باید این موضوع را با پزشک در میان بگذارد.

برای افرادی که در معرض خطر بالای سرطان سینه هستند، جراحی پیشگیرانه نیز یکی از گزینه‌هاست.

غربالگری سرطان سینه

دستورالعمل‌های متخصصین در مورد غربالگری سرطان سینه متفاوت است.

کالج پزشکان آمریکا توصیه می کند که زنان 40 تا 49 ساله با خطر متوسط ​​سرطان سینه، در مورد مزایا و معایب غربالگری منظم با پزشک خود مشورت کنند.

طبق دستورالعمل ها، زنان 50 تا 74 ساله‌ای که در معرض خطر متوسط ​​هستند، باید هر 2 سال یکبار غربالگری انجام دهند. زنان 75 ساله یا بالاتر در صورتی که امید به زندگی آنها 10 سال یا بیشتر باشد باید غربالگری را ادامه دهند.

کالج آمریکایی رادیولوژیست غربالگری را هر ساله از 40 سالگی توصیه می کند.

علیرغم تفاوت در نظر کارشناسان، اکثر متخصصان توصیه می کنند حداقل از سن 40 سالگی به بعد با پزشک در مورد غربالگری سرطان سینه صحبت کنید.

میزان زنده‌مانی

نرخ زنده‌مانی نشان می دهد که فرد مبتلا به سرطان سینه در مقایسه با فرد سالم چه مدت پس از تشخیص بیماری احتمال زنده ماندن دارد.

در حال حاضر تخمین زده می‌شود که حدود 90% زنان مبتلا به سرطان سینه حداقل 5 سال پس از تشخیص زنده می‌مانند.

به خاطر داشته باشید که محققان از نرخ زنده‌مانی برای ارزیابی جمعیت های بزرگ استفاده می کنند. و در محاسبه این میزان خطر مرگ ناشی از علل دیگر را حذف می کنند.

نرخ زنده‌مانی به تنهایی نمی‌تواند چشم انداز زندگی یک فرد را پیش بینی کند و هیچ دو نفری لزوماً به یک درمان پاسخ مشابه نمی‌دهند.دکتر سرطان سینه

منبع مقاله

 

 

 

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

× ثبت نوبت آنلاین و مشاوره